Het perspectief van een kennisdeler

Op Twitter zag ik deze mooie quote voorbij komen:

Climb the mountain so you can see the world, not so the world can see you.

De essentie in deze quote, dat je de dingen moet doen om de juiste reden, is zo belangrijk voor mij.

Als kennisdeler ben je veel bezig met zichtbaarheid. Hierdoor lijken de dingen soms niet wat ze zijn. Ik zal het uitleggen.

Toen ik mijn eerste Prezi boek schreef, hebben mensen mij voor gek verklaard. Waarom zou je dáár überhaupt een boek over schrijven, Hedwyg?
Maar ik vond het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen in aanraking zouden komen met deze fantastische tool, dat ik gewoon deed wat ik voor ogen had.

Toen mijn boek ‘Presenteren met Prezi’ uiteindelijk een groot succes bleek, zeiden mensen tegen mij: Goh, Hedwyg, dat is goeie marketing zo’n boek…

Aaargh!  Nee!
Het was geen marketing en het is geen marketing. Ik heb ‘Presenteren met Prezi’ geschreven omdat:

  1. ik zelf helemaal wild was van Prezi,
  2. ik het schrijven van boeken leuk vind,
  3. ik het leuk vind om in een onderwerp te duiken en het tot op de bodem uit te pluizen,
  4. dat vervolgens op te schrijven op een heel leesbare manier,
  5. ik mensen graag nieuwe dingen leer,
  6. ik vond dat iedereen deze tool moest leren kennen.

Niets marketing, niets vooropgezet plan. Kennis, enthousiasme en passie waren de ingrediënten.

Ik hou van uitdaging. Daarom inspireert mij het eerste deel van de quote (climb the mountain). Een berg beklimmen doe je namelijk niet zomaar. Daar is moed en lef voor nodig. Uiteraard ook een goede voorbereiding en uiteindelijk moet je het vooral doen.

Maar je klimt niet op de berg om gezien te worden (ik niet!). Ik klim die berg op om iets van de wereld te zien, om met mensen in contact te komen die ook die berg op willen, of die wellicht al op die berg staan. En als je de berg eerder hebt beklommen, kun je anderen inspireren en helpen óók die berg op te gaan. Jij weet immers wat het inhoudt, je hebt er van geleerd. En je weet ook dat het heel mooi is op die berg.

Wat is jouw reden om een berg te beklimmen? Met andere woorden: welke uitdaging ga jij graag aan? En waarom? Laat je reactie achter onder deze blog.

Climb the mountain so you can see the world, not so the world can see you.

4 comments

  1. Wij zijn bezig met de stichting samen beter thuis om mantelzorgers (zonder zorg ervaring) te voorzien van praktische informatie. Die informatie is er gewoon niet. Dat komt omdat deze groep geen geld oplevert, wel de samenleving (als de mantelzorgers goed geïnformeerd zijn) maar het is lastig om commerciële partijen geïnteresseerd te krijgen (omdat de hele samenleving er baat bij heeft?). Het is ontzettend boeiend om onze grote ambities toch voor elkaar proberen te krijgen, stapje voor stapje beklimmen we de berg. Inderdaad door gewoon te beginnen en te doen 🙂

  2. Te oud voor grote perspectieven. Toch gebruik ik Prezi graag om mijn ideeën/ervaringen/kennis met anderen te delen. Ten eerste voor kritische reacties op mijn opvattingen. Ten tweede om anderen aan het denken te zetten. Ten derde: gewoon omdat ik het leuk vind. Groet NvZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *