Dit is waarom jij jouw kennis moet delen

Tijdens vakanties vind ik het heerlijk om actief te zijn en van alles te bezichtigen, maar ook om te lanterfanten, na te denken, boeken te lezen en af en toe wat te schrijven.

Zo ook deze vakantie. Als je niets hoeft, kun je je gedachten hun gang laten gaan en kom je vaak tot mooie (nieuwe) inzichten. Het is onderdeel van het proces waar ik zelf nu middenin zit. En waar ik ook bewust voor hebt gekozen. Ik noem het soms één groot experiment en dat voelt fijn.
De kern blijft natuurlijk altijd. Bij mij is dat het delen van kennis.

Dit zijn enkele zinnen die ik in mijn vakantie opschreef:

  • Door jouw kennis te delen kun je anderen helpen.
  • Je doet iets voor een ander, dat geeft een goed gevoel.
  • Jouw kennis is de moeite waard om te delen.
  • Samen kunnen we de wereld een beetje mooier maken.

En dit is de kern waarom ook jij jouw kennis zou moeten delen.
Waarom zou je het voor jezelf houden?
Je kunt er veel mensen mee helpen.
En dat helpen, helpt jou ook weer verder in jouw ontwikkeling.
Want als jij jouw kennis gaat delen, krijg je feedback en daar kun je weer verder mee.

Misschien vind je het spannend om alles te delen wat je weet?
Ben je bang dat een ander er mee vandoor gaat?
Of denk je dat je nog niet genoeg kennis hebt?

Je komt er alleen maar achter door te delen wat je nu al weet.
En weet je, er zijn altijd mensen aan wie jij iets kunt leren.
En ja, er zullen ook altijd mensen zijn die het beter weten. Of dat denken.

Er is nooit maar één expert en er is nooit maar één manier om iets uit te leggen of iets te doen. Wij hebben allemaal onze bagage en levenservaring die onze kennis tot iets unieks maakt.

Ik zal een voorbeeld geven. En dan geef ik het liefst een voorbeeld van mezelf, want dat praat (schrijft) het makkelijkst.
Alles wat ik weet over Prezi schrijf ik op in mijn boeken of ik blog erover. Er is niets dat ik achterhoud. Ik zou dan kunnen denken dat als iemand een van mijn Prezi boeken leest, dat hij dan ook precies die kennis heeft over Prezi en dat hij dan heel makkelijk een concurrent kan worden van mijn bedrijf Prezi University waarin we mensen leren om Prezi goed te gebruiken en ook prezi’s maken voor opdrachtgevers.
Voor een gedeelte zou dit waar kunnen zijn. Maar voor het grootste gedeelte is het dat niet. Want door mijn achtergrond, mijn opleiding, mijn ervaring en mijn interesses heb ik zo’n bak met kennis op het gebied van lesgeven, tools, visualisaties, design en alle andere vaardigheden die nodig zijn om bijvoorbeeld heel goede Prezi trainingen te geven.
Dit wil niet zeggen dat iemand anders geen goede Prezi trainingen kan geven (zeker niet!), maar het zal nooit de manier zijn waarop ik het doe. Dit maakt mij en mijn kennis hierin uniek. En daarom heb ik hiermee een heel mooi bedrijf op kunnen bouwen.

En dat kun jij dus ook.
Want jij hebt ook een opleiding, een achtergrond, ervaring en van alles gedaan en meegemaakt wat jou tot de persoon maakt die jij nu bent. Uniek dus.
En jij hebt dus unieke kennis die jij kunt delen.
En met deze unieke kennis kun jij een heel mooi bedrijf opbouwen. Een kennisonderneming.

Hoe je dat doet?

Dat vertel ik je graag in mijn online training ‘de 7 stappen voor een succesvolle kennisonderneming’ op maandag 5 september 2016.

Meld je nu aan. De plaatsen zijn beperkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *