7 fouten die jij als kennisondernemer niet meer hoeft te maken

De meeste kennisondernemers zijn éénpitters.
Als je veel alleen werkt, kan twijfel snel toeslaan en maak je sneller fouten.
Bepaalde fouten zijn typische fouten die kennisondernemers maken.
Lees en leer zodat jij deze fouten niet (meer) hoeft te maken.

1. Informatie achterhouden

Veel kennisondernemers zijn bang al hun kennis te delen. Ze zijn bang dat als ze al hun kennis delen, hun diensten niet meer nodig zijn (je hebt immers al je kennis al gedeeld). Gelukkig werkt het niet zo.
Door al je kennis te delen, word je niet alleen als expert gezien, maar ook als een loyaal en transparant persoon. Dat is heel aantrekkelijk!
Je kunt al je kennis delen, maar dat wil niet zeggen dat anderen precies weten hoe ze het moeten toepassen en ook de juiste stappen weten te zetten. Sommigen hebben er geen zin in of geen tijd voor. Op dat moment komen ze heel graag bij jou een training volgen of willen ze jou de dienst laten verrichten. Door al je kennis te delen zet je jezelf in de spotlights en dat is belangrijker dat iets achterhouden.
Mijn advies: gewoon al je kennis delen!

2. Bang voor de concurrentie

Ik hoor regelmatig dat kennisondernemers niet graag al hun kennis delen omdat ze bang zijn voor de concurrentie. Ze zouden er met jouw kennis vandoor kunnen gaan… Dit noem ik ondernemen uit angst en kan nooit een goede basis zijn voor je bedrijf. Als de concurrentie het wil, kunnen ze de informatie toch wel ergens vandaan halen.

Het is veel sterker om uit te gaan van je eigen kracht. Jij bent uniek met jouw kennis, jouw persoonlijkheid, jouw achtergrond en jouw ervaring. Dit kan de concurrentie nooit kopiëren en juist door wel je kennis te delen krijg je een voorsprong in zichtbaarheid en dus ook in expertstatus.

3. Wachten tot je er klaar voor bent

Ga jij serieus wachten tot je er klaar voor bent om (grote) stappen te zetten?
Laat ik je één ding vertellen: dat ben je nooit.
Maak jouw stappen kleiner en ga er voor!

4. Wie zit er op mij te wachten?

Wie ben ik nou eigenlijk? Waarom zou ik denken dat ik…?
Wie zit er eigenlijk op mij te wachten?
Doemdenken heeft geen zin en is totaal nutteloos.

Wie er op jou zit te wachten?
Nou, de hele wereld dus.
De hele wereld zit te wachten op het moment dat jij gaat staan voor wie jij bent, jouw kennis gaat delen en de wereld hiermee gaat helpen.

Wat ga jij de wereld leren?

5. Ik moet eerst nog…

Een ernstige fout die leidt uit uitstel is dat je denkt dat je nog niet genoeg kennis in huis hebt. Je moet eerst nog die cursus volgen, die opleiding doen of je moet eerst nog je financiële plaatje op orde krijgen. Of je huis verbouwen… Of …

De kennis die je NU in huis hebt is voldoende. Meer heb je niet nodig. Vertrouw daarop. En dan nu aan de slag!

6. Te veel ideeën

Heb jij ook zo veel ideeën dat je eigenlijk nergens aan toe komt?
Het lijkt leuk om in je hoofd een ideeëngenerator te hebben, maar eigenlijk is het hoogst irritant.
Het beste is om één idee de volledige focus te geven, daarmee aan de slag te gaan en alle andere ideeën links te laten liggen.

Je moet kiezen. Als je niet kiest, gebeurt er niets.
Wat helpt is om het idee waarmee je aan de slag wilt, op te schrijven en ergens op te hangen.
En als er nieuwe ideeën in je hoofd oppoppen, schrijf die ergens op een lijst (of in Trello) zodat je ze weer kunt vergeten (je hebt ze immers genoteerd).

7. Het jezelf te moeilijk maken

Dit zal niet specifiek voor kennisondernemers gelden, maar in het algemeen voor alle mensen. We kunnen het onszelf zo ontzettend moeilijk maken.

Als je als kennisondernemer bepaalde dingen wilt bereiken en successen wilt behalen, zul je jouw ondernemerschap moeten vereenvoudigen. En dat kan ook. Lees de blog 10 tips om jouw ondernemerschap te vereenvoudigen voor inspiratie.

Succes!

Dit artikel is ook gepubliceerd op LinkedIn Pulse.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *