10 tips om jouw ondernemerschap te vereenvoudigen

Vandaag ben ik 20 jaar ondernemer. Dit leek mij een mooi moment om wat ondernemerslessen te delen, mijn ondernemerslessen. En wat mij helpt in mijn ondernemerschap. Misschien heb jij ook iets aan deze 10 slimme tips om jouw leven als ondernemer makkelijker te maken. En deel vooral jouw tip in de reacties!

1. Doe 1 ding tegelijk

Als ondernemer komt er veel op je af en soms lijkt het alsof je alles tegelijk moet doen. Alles en iedereen schreeuwt om aandacht. Denk je. Helaas werkt dit erg inproductief en inefficiënt. Je krijgt veel meer gedaan als je 1 ding tegelijk doet en dat ding helemaal afwerkt voordat je aan iets anders begint. En laat je in de tussentijd ook niet afleiden door je telefoon, mail of social media.

2. Stop met ‘moet’

Het woord ‘moeten’ gebruiken we vaak. Ik ook nog steeds helaas. Maar het woord ‘moeten’ heeft ook een negatieve bijsmaak. We moeten altijd van alles. Maar is dat wel echt zo? Moet het echt? Turf maar eens hoe vaak jij ‘ik moet’ zegt op een dag. En probeer het eens te vervangen door ‘ik wil’, ‘ik kan’ of ‘ik mag’. Soms is het kwestie om anders naar dingen te kijken. Hierdoor krijg je een er een ander gevoel bij.

3. Zorg voor een duidelijk doel

Als je precies weet wat je wilt, weet je ook precies wat je wel en niet moet doen. Als je jouw doel voor ogen hebt, kun je veel gemakkelijker ‘nee’ zeggen tegen de dingen die niet jouw doel dienen.

4. Leer nee zeggen

Bij het ‘nee’ zeggen kunnen de 3P’s ook helpen. De P’s van Plezier, Prijs en Prestige. Lees mijn blog Leer ‘nee’ zeggen die ik eerder schreef.

5. Maak een weekplanning

Bedenk aan het begin van de week wat je precies die week gaat doen. Maak per dag een prioriteitenlijstje van maximaal 3 dingen die je wilt doen. Ben je er van bewust dat je een planning maakt om meer dingen gedaan te krijgen, niet om je zelf er later mee af te rekenen. Oftewel: als je je planning niet haalt, is dat niet erg, want waarschijnlijk heb je toch al meer gedaan dan zonder planning.

6. Niet zo streng

Je mag best lief zijn voor jezelf. Je kunt de lat altijd wel hoger leggen en nog meer willen doen. Soms mag je ook gewoon tevreden zijn.

7. Kies

Je kunt heel veel aanbieden en hopen dat je dan heel veel klanten krijgt. Het is beter om niet zo veel aan te bieden en wat je aan biedt veel aandacht te geven. Bovendien: als jij als ondernemer een duidelijker keuze maakt, kunnen klanten makkelijker voor jou kiezen.

8. Andere kant op

Denk eens een andere kant op. Stephen Covey zegt: “Als we blijven doen wat we aan het doen zijn, krijgen we wat we altijd kregen.” Probeer eens iets van een andere kant of meerdere kanten te bekijken. Doe eens iets anders dan anderen. Heb de moed, het vertrouwen in jezelf en ga ervoor. En ja, dat is spannend. Als ik iets spannend vind, denk ik altijd aan deze quote: “Feel the fear and do it anyway.”

9. Toch te veel?

En als je dan toch ineens veel te veel op je bordje krijgt, lees dan deze blog: Ineens veel te veel op je bordje, wat kun je doen?

10. Tot slot

Geniet van jouw ondernemerschap. Het is prachtig!

Hoe maak jij jouw ondernemersleven makkelijker?
Deel jouw tip in de reacties.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *