10 geboden van De Gelukkige Kennisdeler

bosAls kennisondernemer heb je bepaalde normen en waarden.
Een manier van werken die je nastreeft. Iets waar je voor stáát.
Iets waar je in de loop van de jaren over hebt nagedacht, opgebouwd en op een gegeven moment als iets van jezelf beschouwt.

Ik noem ze de ’10 geboden van De Gelukkige Kennisdeler’.
En het is mijn manier van werken en het zijn mijn overtuigingen en vormen de basis voor waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe.
Dit wil overigens niet zeggen dat dit geen dingen zijn die je nog nooit hebt gehoord of gezien. Het is ook geen rocket science of hogere algebra (dat laatste is misschien dan wel weer jammer).

Het is wel iets wat ik belangrijk vind om te delen. Belangrijk genoeg in ieder geval.
Ik hoop dat het jou in jouw ondernemerschap ook houvast en inspiratie mag geven. Uiteraard nodig ik je uit om jouw geboden, normen, waarden, overtuigingen of iets anders wat je kwijt wilt, in de reacties achter te laten.

10 geboden van een kennisondernemer

 

1. Zorg goed voor jezelf

Als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet goed voor anderen zorgen, kun je niet goed ondernemen, niet nadenken en niet creatief en innovatief zijn.
Voor mij betekent ‘goed voor mezelf zorgen’ dat ik regelmatig sport (ik hou van hardlopen en klimmen) en dat ik gezond eet. Dat laatste pak ik niet te panisch op, hoor. Ik ben wel gek op groenten, pak regelmatig wat minder vlees en probeer er vooral op een heel ontspannen manier mee om te gaan. Voor mij is eten vooral heel erg genieten. Ik vind namelijk bijna alles lekker.
Verder probeer ik goed naar mijn lichaam te luisteren. Dat liegt eigenlijk nooit. Ik werk graag hard, maar soms roept mijn lichaam mij even terug. Hieraan toegeven vind ik lastig, maar ik doe het wel.

2. Zorg goed voor anderen

Voor anderen zorgen betekent in mijn geval vooral zorgen voor mijn kinderen en mijn gezin. Dat is (naast het ondernemerschap) al behoorlijk druk met 3 opgroeiende kinderen.
Zorgen voor anderen is voor mij ook regelmatig een praatje maken met mensen die je (soms onverwacht) tegenkomt. Anderen een duwtje in de goede richting geven of een luisterend oor bieden. Een ander iets positiefs meegeven, een schouderklopje of iets om over na te denken.
Ik vind het belangrijk iets voor de wereld te kunnen betekenen en die wereld is ook mijn eigen omgeving. Dat houdt in dat ik regelmatig op school van de kinderen help. Daar zet ik mijn talenten in en bovendien vind ik dat ontzettend leuk om te doen.
En als ik anderen kan helpen met iets wat ik ‘toevallig’ goed kan, zal ik het niet nalaten.
Ik ben benieuwd wat ‘zorg goed voor anderen’ voor jou betekent?

3. Focus

Als kennisondernemer is focus hebben en houden belangrijk. Hiermee bedoel ik je dat je een keuze moet maken in hetgeen je doet. Als je als ondernemer zegt dat je alles doet, als je in de breedte werkt, allround, ben je minder interessant en word je minder snel als expert gezien. Als je over één onderwerp alles weet (zoals ik bijvoorbeeld over Prezi), zien mensen je sneller als expert.
De grootste valkuil is dat kiezen moeilijk is. Want als je kiest, doe je heel veel dus ook niet. Toch is kiezen absoluut noodzakelijk.
Denk dus eens na over of je nu vooral in de breedte werkt en alles aanpakt wat er op je bord komt. Of heb je al duidelijk een keuze gemaakt en zeg je ook regelmatig ‘nee’ tegen opdrachten?

Focus houden op wat je wilt bereiken helpt je ook bij het ondernemen. Als je heel duidelijk weet wat je wilt bereiken, is het makkelijker om de dingen te doen die gedaan moeten worden. Als je een duidelijk doel hebt, kun je terugredeneren en de stappen formuleren die nodig zijn om dat te bereiken.

4. Onderneem zoals je bent

Ondernemen is leuk, en behoort ook leuk te zijn. En je houdt het alleen vol als je je niet anders voor doet dan je bent. Kwetsbaarheid is een grote kracht. En je mag je dus gerust kwetsbaar opstellen. Je hoeft niet alles te weten. Ook mag je fouten maken. Dat maakt je als mens bereikbaarder en daarmee aantrekkelijker.
Als je verhalen leest van succesvolle ondernemers hebben ze allemaal hun leerpad gehad. Ze hebben allemaal fouten gemaakt. En juist de persoonlijke verhalen maken iemand interessant. Iemand die alles perfect doet, daar kun je niet van leren. We leren namelijk juist van fouten. Iedereen loopt namelijk tegen grenzen aan, ook al zijn ze soms niet zo duidelijk aanwezig.

Ik zelf bijvoorbeeld was vroeger een stotteraar, en als je dat eenmaal bent, blijf je dat voor je leven, ook al weet ik inmiddels hoe ik er prima mee om kan gaan. Maar welke stotteraar haalt het in zijn hoofd om trainingen te gaan geven of om iets te gaan doen met een presentatietool?
Mensen zeggen vaak: ‘ja, maar jij kunt dat zo goed, Hedwyg’.
Met veel vallen en opstaan heb ik dat inderdaad inmiddels geleerd. Het was een heel proces. En ik kan nu uit de grond van mijn hart zeggen als mensen presenteren spannend vinden: ‘als ik het kan, kun jij het zeker!’

Als je dingen spannend vindt, moet je het toch doen. Het is net als met leren zwemmen en leren fietsen. Je moet het gewoon vaak doen. En als je iets vaak doet, wordt je er steeds beter in. Elke stapje helpt je verder.

Dus: onderneem zoals je bent, maar laat je niet weerhouden. Ga je eigen uitdagingen aan en wees trots op elke stapje dat je zet.

5. Stel je dienstbaar op

Hiermee bedoel ik dat je anderen moet helpen. Eerst dienen, dan pas verdienen. En wat ik daarin zelf heel belangrijk vind is dat je er niet altijd iets voor terug moet willen hebben. Als ik iets voor een ander doe, doe ik dat omdat ik dat wil doen voor de ander, niet omdat ik iets terugverwacht.

Dat vind ik zelf zo’n fijn concept, dat ik de dingen die ik doe ook met veel plezier doe. Er hangt dan namelijk niets ‘in de lucht’.

6. Deel je kennis en laat jezelf zien

Deze regel heeft sterk te maken met mijn vorige regel en is de basis van mijn eigen ondernemerschap. Ik heb altijd al mijn kennis gedeeld met de hele wereld. En ja, daar wordt soms misbruik van gemaakt. Maar dat weegt voor mij niet op tegen hetgeen hoe het bij mij voelt door er

  1. anderen mee te helpen
  2. op die manier mijn bedrijf mee op te bouwen

En dan ook in die volgorde!

Die volgorde vind ik belangrijk. Ik deel mijn kennis omdat ik dat graag wil delen. Niet omdat het goede marketing is. Dat het goede marketing is, is mooi meegenomen, maar nooit mijn uitgangspunt.

Naast het delen van mijn kennis heb ik inmiddels ook geleerd dat zichtbaar zijn mag en goed is. Vroeger hoefde dat allemaal niet zo voor mij, maar inmiddels weet ik dat veel mensen serieus geïnteresseerd zijn in jou en dat het dan niet leuk is als je je verstopt.
Laat jezelf vooral zien, dat maakt je niet arrogant (zoals sommigen weleens denken), maar vooral een leuk en interessant persoon!

7. Verdien geld

Geld is belangrijk in onze maatschappij en geld verdienen dus ook. Als je geld hebt dat je kunt uitgeven, is het leven gewoon gemakkelijker. In Nederland wordt er niet zo gemakkelijk over geld gepraat, terwijl geld toch voorziet in veel van onze basisbehoeften. Als je in Nederland meer dan modaal wilt verdienen, vinden veel mensen dat vaak ‘not done’. Maar als je meer dan gemiddeld verdient, kun je ook meer uitgeven en daar help je anderen weer mee. Ook kun je je beter veroorloven anderen belangeloos te helpen als je wilt, want als je genoeg verdient is het niet erg om dingen te doen waar je niets mee verdient.

8. Geef geld uit

Geld verdienen kan misschien belangrijk zijn, maar geld uitgeven ook!
Geef geld uit aan leuke dingen, om je successen te vieren, maar investeer ook in jezelf. Als je ergens meezit of je komt ergens niet uit, volg een training of huur iemand in om het op te lossen of om minimaal stappen in de goede richting te zetten.
Elke investering in jezelf is het waard. Niet alle investeringen betalen zich direct terug, maar op de lange termijn wel. Daar ben ik absoluut van overtuigd.

9. Doe alles met een (glim)lach

Dit is een hele leuke regel vind ik. Je moet namelijk niet gelukkig willen worden, je moet gelukkig zijn. Nu, op dit moment.
Doe daarom alles wat je doet met een lach (of minimaal een glimlach).
Als je namelijk dingen doet die je niet leuk vindt, of niet graag doet, hou je het niet lang vol.

Natuurlijk heb ik ook wel eens opdrachtgevers of opdrachten die wat minder zijn, maar als ik er bij voorbaat al geen goed gevoel bij heb, doe ik het sowieso niet.
Het leven mag gewoon leuk zijn en genieten moet je nu al doen.

10. Leef!

Mijn laatste gebod.
Geniet van elk moment. En geniet vooral van de kleine momenten, want die zijn er meer dan de grote momenten. Wacht niet tot je bepaalde successen hebt gehaald. Leef nu!
Vier het leven. Oftewel: Laat Elke dag Een Feestje zijn!

P.S. De foto bovenin hangt als een groot canvas van 5m x 5m in ons kantoor. Dit is een van de kleine dingen waar ik elke dag van geniet!

3 comments

  1. Dank voor het delen van je tien geboden, Hedwyg. Ik vind ze heel inspirerend en behulpzaam!

    Goed bruikbaar voor mij als ondernemer die continu kennis, inzicht en ervaring verwerft en inzet. Focus houden is voor mij ook het moeilijkste, maar wel echt cruciaal heb ik gemerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *